„Ѕвер“ од озлогласен затвор: Не сум виновен, само ја вршев својата работа!

Loading...

Затворениците му го дале прекарот „ѕвер“, затоа што учествувал во малтретирање на затвореници, лишејќи ги од медицинска нега, храна и топлина, со цел да бидат уништени. Ова е прво судење на член од некој затвор, од времето на комунизмот. Во Романија, денес почна судењето на Александру Висинески (89), поранешен управник на озлогласениот затвор во времето на комунизмот. Му се суди за злосторства против човештовотом, извршен во затворот „Рамник Сарат“, кои Романците го нарекле „затвор на тишината“, затоа што на затворениците им било забрането да зборуваат. Тој тврди дека е невин и дека ја работел само својата работа, како што му било наредено.
„Како можам да имам верба во правниот систем после се тоа што го кажаа за мене?“ – изјави старецот на влезот од зградата на судницата.

За време на неговото владеење со затворот, починал најмалку 14 лица. Доколку биде прогласен за виновен, судот може да го осуди на доживотна затворска казна.
Под истрага за истото злосторство, се уште 35 луѓе, а населението во Романија смета дека овие судења се случуваат предоцна, со оглед на староста и здравствените проблеми на обвинетите.Во Романија, денес почна судењето на Александру Висинески (89), поранешен управник на озлогласениот затвор во времето на комунизмот. Му се суди за

loading...
Loading...