Бројот на чевли одредува уште колку години ќе живеете

Loading...

Ханс Бјорс, епидемиолог од Стокхолм, Шведска е убеден дека со своето прилично чудно истражување ќе направи нов исчекор во науката. Составил група од 800 луѓе, мажи и жени и користел податоци за споредување на луѓето од сите области на Шведска од каде што добивал информации за тоа кога луѓето умреле, која е причината за смртта, но и бројот на чевли кои ги носеле.
Истражувањето дало чудни податоци. Тој бил убеден дека величината на стопалото е дефинитивно клучниот фактор во одредување на должината на животот.
Ова се податоците до кои дошле Ханс и неговиот тим.


Жените кои ги носат овие броеви: 35, 36, 37, 38 и 39 ќе живеат од 64. до 69 година или ќе умрат во период од 70. до 76. година.Жените кои носат чевли број 40, 41 и 42 ќе живеат или од 70 до 72 години, или 67 до 70 години или пак ќе починат меѓу 66. и 69. година.
Кај мажите ова се резултатите:
Оние што носат број 38, 39, 40, 41 и 42 ќе живеат или од 66. до 69. година, од 67. до 72. година, од 72. до 75. година, од 73. до 77 година или од 75. до 82 години.
Оние кои носат чевли број 43, 44, 45 ќе живеат или ќе починат во распон од 74. до 79. година, 67 – 72 или 66 – 69 година.

loading...