На многу луѓе им е тешко да се навикнат на нагли промени на температурата во крвотокот, а лекарите веруваат дека можете да му помогнете на телото да се навикне на ненадејни скокови со храна.
Затоа, обидете се да го поддржите телото со одреден начин на јадење и со тоа да придонесете за подобра циркулација. Не грижете се, не треба да јадете само лута пиперка, има и многу други намирници кои го стимулираат метаболизмот во организмот и придонесуваат да се чувствувате препородени.
Лошата циркулација го намалува квалитетот на животот, бидејќи тоа предизвикува низа проблеми, од впечаток на „матно ми е во главата“, до вкочанетост и печење, или трнење на прстите или прстите, до болка во нозете при одење, краток здив, замор и студ, особено во екстремитетите.
Овошје и зеленчук, месо и риба, а тајната е во ситниците.
Темно чоколадо и грејпфрут
Меѓу специјалните намирници кои се издвојуваат во борбата против слабата циркулација, покрај лутата пиперка, се киселата зелка, портокалите, грејпфрутот, лимонот, мандарините, лукот, црното чоколадо и црвеното вино и зачините – рузмарин, цимет, ѓумбир…
Проблемите со циркулацијата придонесуваат и за сериозни нарушувања на здравјето, како што се висок крвен притисок, мозочен удар и срцев удар.
Основно правило е да јадете овошје и зеленчук, мали количини месо и риба секој ден, да јадете леб од цели зрна, да користите ладно цедено маслиново масло и да пешачите или да вршите некоја друга физичка активност секој ден.
Понеделник
Појадок: стапчиња од интегрално брашно зачинети со рузмарин и чаша кисело млеко со лук
Ужина: портокал
Ручек: пастрмка на скара и салата од кисела зелка, чаша црвено вино зачинето со црвен пипер
Вечера: гриз со црно чоколадо
Вторник
Појадок: варено јајце, леб, младо сирење и свежа или лута пиперка
Ужина: грејпфрут
Ручек: супа од телешко месо, пржено бело месо печено во рерна и зелена салата со сок од лимон и маслиново масло, чаша црвено вино
Вечера: проја зачинета со сирење и рузмарин
Среда
Појадок: овесна каша со суво овошје и јогурт
Ужина: две мандарини
Ручек: риба на скара со динстан морков, зачинета со лук
Вечера: макарони со јајца и сирење и салата од краставица зачинета со лук, копра и кисело млеко
Четврток
Појадок: сланина со лук и леб
Ужина: лимонада засладена со мед
Ручек: крем супа од печурки, пире од компири, салата од свежа зелка зачинета со сок од лимон и маслиново масло
Петок
Појадок: гибаница со салата од краставица зачинета со лук, копар и кисело млеко
Ужина: портокал
Ручек: супа од риба (по избор зачинета), компир салата со кромид
Вечера: сутлијаш зачинет со цимет