Тестенините се веројатно една од најомилените намирници на планетата. Меѓутоа, често се случува да остане после оброк, па повеќето домаќинки ги фрлаат во ѓубре. Сепак, подгревањето на преостанатите тестенини може да влијае на нивната текстура, па затоа е важно да се разгледа најдобриот начин за повторно загревање. Но, за да функционира овој трик, важно е никогаш да не ги плакнете тестенините по готвењето.
Правилно загревање на тестенините
Многумина од нас прават грешки кога ги загреваат тестенините. Најдобар начин да ги искористите преостанатите тестенини е повторно да ги загреете на шпорет, во тава со нелепливо дно на средна температура. Сè што е потребно е малку течност – идеално скробната вода во која се варени тестенините – за да помогне да се разбијат грутките и да се рехидрираат тестенините.
Со помош на тава со нелепливо дно
Нелепливата тава обезбедува рамномерно загревање и спречува кој било дел од тестенините да останат ладни. Користењето на нелеплива тава, исто така, помага купчињата сос да се спојат, што е особено важно за кремастите сосови. Алтернативните методи, како што е загревањето во микробранова печка, може да ги исушат тестенините. Во тава, со неколку лажици вода, тестенините ќе омекнат и сосот ќе стане помазен.
Совети за правилно складирање тестенини
Пред да ги загреете преостанатите тестенини, важно е правилно да ги чувате. Додавањето мала количина скробна вода во преостанатите тестенини пред складирањето спречува лепење. Остатоците треба да се чуваат во херметички сад, а тестенините можат да траат околу пет дена во фрижидер.
Пред да ги ставите во фрижидер, обидете се да ги оставите сварените тестенини без сос. Ова спречува вишок течност да се апсорбира и тестенините да се надујат за време на складирањето. Кога ќе дојде време за подгревање, можете да ја варите оваа едноставна тестенина кратко време, а сосот да се загрее посебно, да се соедини и да се добие извонредно јадење.