Со само 4 едноставни состојки, ќе добиете сладолед што ќе ве воодушеви.
Состојки:
500 мл млеко
5 жолчки
100 гр шеќер
200 гр чоколадо (60-70% какао)
Подготовка:
Ставете метален сад во замрзнувач 2 часа. Ставете го млекото да зоврие, и добро изматете ги жолчките и шеќерот. Кога млекото ќе зоврие, тргнете го од оган, а потоа додадете го чоколадото и мешајте додека не се стопи. Потоа додадете ги изматените жолчки и вратете на шпорет на тивок оган уште 2,5 минути. Промешајте Бидете внимателни затоа што не смее да зоврие. Оставете да се излади 5 минути, а потоа извадете го садот од замрзнувачот и истурете го топлиот сладолед во ладниот сад. Промешајте Вратете во замрзнувачот уште 40-50 минути. Извадете, промешајте, па вратете во замрзнувач 40-50 минути. Потоа истурете во сад во кој ќе го чувате сладоледот и ставете го во замрзнувач преку ноќ.