ЗА ПОМАЛКУ ОД 1 ЕВРО: Десет супермоќи на коренот со кој полесно се „преживува“ зимата

Иако е азиски зачин, денес свеж ѓумбир е достапен во речиси секој македонски супермаркет. Неговите моќи за здравје и вкусот на храната се неповторливи и споредливи само со нашиот домашен лук.

Азиската алтернативна медицина и кулинарски уметности користат ѓумбир за здравствени цели илјадници години . Коренот на ова туберозно растение од семејството на кринови е природен антибиотик кој помага во решавање на бројни тегоби, но и одличен сојузник во приготвувањето на многу јадења.

Се карактеризира со горчлив вкус и мирис на лимон кој е погоден за азиската кујна, но и за подготовка на пијалоци за борба против зимските настинки. Затоа, излупете парче и подгответе се за зимата.

Чудесните моќи на ѓумбирот:

Ги намалува болките во грлото и воспалението во телото

Ја подобрува циркулацијата на телото

Ја ублажува мачнината и надуеноста

Ги намалува грчевите во стомакот

Го забрзува варењето и метаболизмот

Ја намалува дијареата

Го зајакнува имунитетот

Ја ублажува болката во мускулите после вежбање

Го релаксира целиот организам

Компресите со ѓумбир ја намалуваат болката во грбот и вратот

Пијалок од ѓумбир

Свежиот корен (со големина на палецот) се ренда или се сече на парчиња, се вари во вода додека не зоврие, а потоа се остава во покриен тенџере уште десет минути . Исцедениот пијалок измешајте го со лимон и мед.Внимание!Имајте на ум дека ѓумбирот е исклучително моќен зачин и дека не треба да го консумирате без ограничувања . Ѓумбирот е безбедно да се јаде секој ден, но експертите препорачуваат да се ограничите на 3 до 4 грама дневно. Повеќе од 6 грама ѓумбир дневно може да предизвикаат стомачни и дигестивни проблеми како што се металоиди. Еден грам ѓумбир е еднаков на половина лажичка ѓумбир во прав или една кафена лажичка рендан суров ѓумбир.

Пронајдете не на следниве мрежи: