Најбогатиот Македонец обвинет за висока корупција, поткуп на владин функционер и дестабилизација на државата

Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии на САД (OFAC) денес го стави на фамозната црна листа, најбогатиот човек во државата – Јордан „Орце“ Камчев, во согласност со Извршната наредба – 14033.

Најбогатиот Македонец обвинет за висока корупција, поткуп на владин функционер и дестабилизација на државата

Денешното назначување ја нагласува континуираната посветеност на Соединетите Американски Држави (САД) да промовираат одговорност за поединци и субјекти кои ја поткопуваат или загрозуваат стабилноста на Западен Балкан преку корупција и друго дестабилизирачко однесување.

„Г-дин. Јордан ‘Орце’ Камчев ја злоупотребил својата позиција, ангажирајќи се во коруптивни активности и спроведувајќи себична агенда на сметка на демократските институции и граѓаните на Северна Македонија“, изјави денес потсекретарот на Министерството за финансии на САД, Брајан Е. Нелсон и додаде: „Остануваме посветени на повикување на одговорност на сторителите на корупција“.

Еден од најпознатите бизнисмени во државата, Јордан „Орце“ Камчев, според податоците објавени од Министерството за финансии на САД – интензивно се занимава со корупција, вклучително и злоупотреба на службената положба, перење пари и други прекршоци повеќе од една деценија, почнувајќи од раните 2000-ти години.

Во 2022 година, Јордан Камчев беше осуден во судскиот процес „Парцели на Водно“ за учество во шема за перење пари поврзана со незаконско купување земјиште. Во одвоено судење, тој се изјасни за виновен за тешка злоупотреба на службената положба во „Случајот Империја“, во кој беше осомничен за злосторничко здружување, измама, перење пари и други кривични дела поврзани со неговите бизниси.

Дополнително, Јордан Камчев го искористил своето коруптивно влијание и богатство за да манипулира со судскиот систем на државата во негова корист. Во 2020 година, главната обвинителка на Специјалното Јавно Обвинителство (СЈО) беше обвинета за примање поткуп од Јордан Камчев и сведочеше дека тој платил пари во замена за поволни услови и позитивен исход на случајот. Јордан Камчев подоцна покрена граѓанска постапка против главната обвинителка и другите, тврдејќи дека го изнудувале. Тогаш Основниот суд во Скопје пресуди дека Јордан Камчев не е жртва и нема право на надомест на штета.

После скандалот СЈО пропадна. Како резултат на тоа, многу случаи на корупција на високо ниво кои СЈО ги разгледуваше остануваат стагнирани и нерешени, одложувајќи ја одговорноста за многу поединци кои се занимавале со корупција слична на Јордан Камчев.

Денеска, Канцеларијата за контрола на странски средства на САД го одреди Јордан „Орце“ Камчев согласно одлуката 14033 за соучесник или директно или индиректно вмешан во, корупција поврзана со Западен Балкан, вклучително и корупција од, во име или на друг начин поврзан со Влада во Западен Балкан, или актуелен или поранешен владин функционер на кое било ниво на Владата во Западен Балкан односно во случајот со Владата на Северна Македонија, како што е злоупотреба на јавниот имот, експропријација на приватни средства за лична корист или политички цели или поткуп.

Како резултат на денешната акција, целиот имот и интереси во имотот на назначеното лице опишано погоре што се во САД или во сопственост или контрола на лица од САД се блокирани и мора да се пријават!

Дополнително, блокирани се и сите субјекти кои се во сопственост, директно или индиректно, поединечно или збирно, 50 проценти или повеќе од едно или повеќе блокирани лица. Сите трансакции на лица од САД во (или кои транзитираат) во Соединетите Американски Држави кои вклучуваат каков било имот или интереси во сопственост на назначени или на друг начин блокирани лица се забранети освен ако не се овластени со општа или специфична лиценца издадена од OFAC или не се изземени.

Забраните вклучуваат давање каков било придонес или обезбедување на средства, стоки или услуги од, до или во корист на кое било блокирано лице, или примање каков било придонес или обезбедување на средства, стоки или услуги од кое било такво лице.

Дополнително, финансиските институции и други лица кои се вклучени во одредени трансакции или активности со санкционираниот поединец може да се изложат на санкции или да бидат предмет на извршно дејствие.

Пронајдете не на следниве мрежи: