Ако го започнете денот со шолја кафе, веројатно би рекле дека неговата најголема придобивка е енергијата. Но, новото истражување открива дека овој омилен пијалок може да ни помогне да живееме подолго.Според д-р Нејтан Прајс, умереното консумирање кафе е поврзано со помал ризик од одредени видови на рак и невролошки, метаболички и заболувања на црниот дроб. Клучот, велат експертите, лежи во антиоксидансите.Кафето е преполно со полифеноли, еден вид антиоксиданс кој ги штити клетките од оштетување и го забавува стареењето. Дополнително, состојките во кафето, вклучувајќи ги кофеинот и полифенолите, можат да го зајакнат метаболизмот и да помогнат во разградувањето на мастите, објаснува нутриционистот Кејти Хедли.Уште една голема предност? Кафето позитивно влијае на мозокот. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање може да го намали ризикот од деменција, Алцхајмерова и Паркинсонова болест, пренесува Parade.Добра вест за оние кои избегнуваат кофеин, експертите тврдат дека кафето без кофеин има слични придобивки, вклучително и помал ризик од дијабетес и срцеви заболувања. Но, внимавајте што ставате во кафето. Шеќерите и засладените сирупи можат да ги намалат здравствените придобивки. Наместо тоа, додадете малку цимет здрав за срцето.
Пронајдете не на следниве мрежи: