Круната на Велигденската трпеза – Леб „плетенка“

Велигденската трпеза едноставно не може да се замисли без овој леб во вид на плетенка. Тој е толку мек и вкусен што не можеме да му одолееме.
СОСТОЈКИ:
4 чаши брашно
1,5 лажички сув квасец
180 мл топло млеко
125 мл топла вода
3 јајца
1/3 чаша стопен путер
3/4 чаши шеќер
1 лажичка мелен анасон
1 лажичка матеница
рендана кора од 1 лимон
рендана кора 1 портокал
1 лажичка сол
За обложување
1 јајце
малку вода
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте брашно и квасец. Во друг сад измешајте вода, млеко, јајца, шеќер, зачини, рендана кора од лимон и портокал и стопен путер. Додадете ја смесата со јајца во брашното и месете со мала брзина, лесно додека тестото не стане лепливо околу пет минути. Додадете сол на крајот. Доколку е потребно, додадете малку повеќе брашно.
2. Ставете го тестото на добро набрашнета површина и замесете, доколку е потребно додадете малку повеќе брашно. Тестото треба да биде мазно и еластично, но малку лепливо на допир. Покријте го тестото и оставете го да одмори два часа или додека не се зголеми двојно по големина.
3. Пренесете го тестото на работната површина, со рацете обликувајте правоаголник и исечете го на три дела. Исечете го секој дел на уште три дела. Од овие три дела плетете плетенка и направете три плетенки. Префрлете се во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги плетенките и оставете ги да се одморат на топло место 50-60 минути.
4. Премачкајте изматено јајце со малку вода и печете на средна решетка во загреана рерна на 165 степени со вентилатор околу 30 минути или додека не обојат.
Добар апетит!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.