Меки, сочни и готови за неколку минути: Рецепт за палачинки од тиквички на кои никој не може да им одолее

Може да ги филувате по желба, совршени се за појадок или вечера, а ќе уживате во секое нивно залче.
Тиквичките се многу популарни во ова доба од годината, а покрај вообичаените јадења како похувани тиквички или плескавици од тиквички, може да ги употребите и како клучна состојка за тесто.

Тие ѝ додаваат и вкус и сласт на пројата и многу други печива, а малку е познато дека од тиквичките може да направите и божествени солени палачинки.
Може да ги исфилувате со шунка, сирење или како што сакате, а квалитетниот појадок или вечера се загарантирани со нив.

Состојки:

  • 2 тиквички;
  • 2 јајца;
  • 1,5 децилитри млеко;
  • 50 милилитри масло за јадење;
  • 200 грама брашно;
  • 200 милилитри минерална вода;
  • 1 лажичка сол;
  • Прстофат шеќер;
  • Ситно исечкан магдонос (по желба).

Подготовка:
1.Исчистете ги и изрендајте ги тиквичките, па додадете им јајца, млеко, сол и шеќер и ситно сечкан магдонос.
2.Кога ќе ја измешате смесата, додадете брашно и мешајте додека не добиете хомогена смеса и на крај додадете масло за јадење и вода, сè додека тестото не биде доволно добро за палачинки.
3.Со црпалка ставете од смесата на загреана тава подмачкана со масло за јадење, па пржете неколку минути од едната и неколку минути од другата страна.
Пријатно јадење!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.