Намирници кои го поддржуваат здравјето на белите дробови кај поранешни пушачи






Истражувањата покажуваат дека консумирањето одредени видови храна и пијалоци му помага на телото да се ослободи од штетните материи, особено кај луѓето кои претходно биле пушачи. Белите дробови се еден од најважните органи за детоксикација и дишење, и одржувањето на нивната чистота и здравје е клучно за подобро здравје и долгорочна благосостојба.

Овие природни детоксикациски агенти не само што го поддржуваат здравјето на внатрешните органи, туку и го подобруваат целокупното чувство на благосостојба. Редовната консумација на овие намирници може да помогне во елиминирање на токсините, намалување на воспаленијата и подобрување на функцијата на дигестивниот систем, како и да му помогнете на телото да ги задржи своите природни процеси на чистење и да ги подобри своите метаболички функции.
Лук
На лукот му се припишуваат многу лековити својства. Го нарекуваат природен антибиотик, средство за отпушување на дишните патишта, моќно растение со антиканцерогено и антиинфламаторно дејство кое ги потиснува габите и одредени вируси.
Содржи алицин кој ги уништува инфекциите на дишните патишта, а многу истражувања покажале дека е ефикасен помошник во чистењето на белите дробови на пушачите, но и на поранешните корисници на тутунски производи.
Лукот им дава вкус на бројни јадења, а најмногу лековити својства има кога се јаде сиров. Сепак, имајте на ум дека големи количини лук не се препорачуваат за луѓе кои имаат проблеми со желудникот и дигестивниот систем.
Ѓумбир
Ѓумбирот има и многу лековити својства. Го зајакнува имунитетот, го подобрува варењето, ја намалува надуеноста, ги намалува воспалителните процеси во организмот и ги отстранува токсините од белите дробови и остатокот од телото, поради што се препорачува за (поранешни) пушачи.
Иако овој корен со вкус на лимон потекнува од Југоисточна Азија, во последните неколку години се повеќе е присутен на нашиот пазар. Од него најчесто се подготвува чај или се додава во здрави напитоци, а може да се користи и како зачин за солени и слатки јадења.
Ѓумбирот е многу моќен, но не треба да јадете повеќе од парче ѓумбир со големина од околу два сантиметри дневно.
Куркума
Вклучете ја куркумата во вашата исхрана, без разлика дали при рака имате свеж или зачин во прав. Некои студии покажаа дека овој растителен вид од семејството на ѓумбир го подобрува чистењето на белите дробови од штетни материи како резултат на пушење или живеење во загадена област. Покрај тоа, спречува болести на респираторниот систем.
Куркумата традиционално се користи за кари и други индиски јадења, подготовка на златно млеко и разни здрави видови на смути. За да уживате во антивоспалителните придобивки на куркумата, измешајте ја со малку црн пипер.

Извор








Пронајдете не на следниве мрежи: