Највкусниот прелив за месо и риба доаѓа од Јапонија: Сосот теријаки оди со сѐ!

Овој сос им дава на јадењата богат вкус, а можете да го користите како маринада, сос за макање, прелив за месо и зеленчук непосредно пред печењето. Ви го претставуваме сосот теријаки…
Состојки:
1/4 шолја мед
1/4 шолја соја-сос
1/4 шолја сос од остриги
1 до 2 чешниња сечкан лук
2 супени лажици кафеав шеќер
1 лажица кечап
2 лажички мелен ѓумбир
2 лажички пропржен сусам
1/2 лажиче кромид во гранули
прстофат црн бибер
1/4 лажиче мелен цимет, по желба


Приготвување:
За почеток, стопете го медот во микробранова печка во времетраење од 20 до 30 секунди. Префрлете го во чинија и додајте ги сите состојки по ред. Сосот е веднаш готов за употреба како маринада или прелив.
Доколку, пак, сакате да приготвите пикантен сос, по ред сипете ги состојките во тавче и крчкајте ги 8-10 минути на умерен оган, со често мешање. Кога ќе забележите дека смесата спласнала и се задржува на лажицата, тргнете го тавчето од оган и оставете го 2-3 минути да се олади.
Пред послужувањето на јадењето, добиениот сос теријаки можете да го сипете врз зеленчук или месо или да го додадете како прилог.
Уживајте во пикантниот оброк!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.