Научниците откриле 15 различни флавонски соединенија во спанаќот, кои се јаки антиоксиданси. Мнoгу од нив се корисни за превенција на ракот. Тоа бил доволен мотив за да се изолираат во чиста форма одделни соединенија од спанаќот и да се со нив продолжат испитувањата. Различни студии покажале дека тие состојки го успоруваат растот на малигните клетки на желудникот, на кожата и на дојката.
Спанаќот е важен за здрава простата
Каротиноидниот пигмент кој се наоѓа во спанаќот успешно се бори против ракот на простата, и тоа на два начини. Еден каротиноиден облик под името неоксантин, од една страна, влијае на раковите клетки на простатата на тој начин што го стимулира нивното самоуништување. А друга страна, пак, неоксантиот со метаболните процеси во цревата дополнително се претвара во неохроми, кои пак, од своја страна, го инхибираат растот на клетките на ракот на простатата.
Спанаќот е важен за здрави и цврсти коски
Во еден филџан спанаќ има скоро два пати повеќе витамин К од дневно препорачаните дози на витаминот. Ако е спанаќот варен, една чаша спанаќ содржи дури 6 пати поголеми количини на витамин К од дневните препорачани дози на овој витамин.
Витаминот К е важен за активирање на одреден протеин во коските, кој го „фаќа“ калциумот и така го вградува во структурата на коските.
Покрај витаминот К, други елементи кои се важни за здравјето на коските, а кои ги има во спанаќот, се калциумот и магнезиумот.
Спанаќот важен за здрав кардиоваскуларен систем
Спанаќот е одличен извор на витамин А (во форма на бета-каротин), а и добар извор на витамин Ц. Овие два витамини се заслужни за најголемиот број на „лековити“ својства на спанаќот, а посебно се важни за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Витамините А и Ц првенствено делуваат како антиоксиданси, што значи дека ги неутрализираат деградационите процеси кои настануваат под дејството на слободните радикали.
Со истиот механизам, тие ја превенираат оксидацијата на холестеролот, кој во таква форма има можност да се таложи на sидот на крвните садови, предизвикувајќи атеросклероза, а потоа и зголемен крвен притисок. Со тоа се зголемува и ризикот од срцев инфарк.
Следната корисна состојка на спанаќот е фолната киселина. Таа помага во претварањето на потенцијално опасната хемикалија, наречена хомоцистеин, во други споеви. Зголеменото ниво на хомоцистеинот во крвта е поврзано со зголемената можност за појава на срцев инфарк.
Во еден филџан спанаќ има околу 40% од дневните потреби за магнезиумот. Тоа е минерал кој помага во намалувањето на крвниот притисок. Така спанаќот помага и во превенцијата на болестите на срцето и крвите садови.