Нутриционист предупредува на скриените опасности од „здравата“ исхрана

Супи или густи чорби направени од варен и мешан зеленчук се популарни и во зима и во лето, топли се и исполнети, лесни за варење, а нутриционистите ги препорачуваат на луѓе кои имаат проблеми со дигестивниот систем
Сепак, помалку е познато дека овој вид јадења има и еден голем недостаток. Кога зеленчукот се подготвува на овој начин, се јавува процес кој не е штетен само за линијата, туку и за здравјето.
“Готвениот зеленчук, кој потоа се меле во мешалка, го зголемува гликемискиот индекс на храната. Односно, слатките го зголемуваат нивото на шеќер во крвта побрзо од чистите супи кои содржат парчиња зеленчук што треба да се џвака”, објасни руската нутриционистка Јулија Коколкова
“Храната со висок гликемиски индекс не се препорачува за оние кои имаат дијабетес или имаат предиспозиција за дијабетес. Ненадејните скокови и падови на нивото на шеќер во крвта се штетни за функционирањето на панкреасот и, меѓу другото, може да доведат до дебелеење”. Проблем што се јавува и со често внесување напивки е потенцијална нетолеранција на млечни производи. Овој вид храна најчесто се подготвува со кисела павлака или млеко, што може да предизвика надуеност кај луѓето кои се помалку толерантни кон оваа храна. „За да спречите висок гликемиски индекс во исхраната, најдобро е да додадете разни семиња, како и цели парчиња зеленчук или месо“, советува Јулија.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.