Панакота со грчки јогурт и вишни е италијанска класика. Направена е од слатка павлака, млеко, шеќер и желатин и има неверојатен потенцијал за трансформација.
Ова е рецепт за верзијата што ја користи корисникот на Instagram под името mevllaskitchen.
Потребни состојки:
1 л слатка павлака за шлаг
300 гр шеќер
2 вреќи бурбон ванила
500 гр грчки јогурт
2 кесички желатин
сок од половина лимон
680 гр излупени вишни (1 тегла)
1 лажица густин
малку вода
Подготовка:
Во сад ставете желатин и додадете осум лажици вода, односно подгответе го според упатствата на пакувањето. Промешајте и оставете да стои 10 минути.
Во тава измешајте ги павлаката за шлаг, бурбон ванилата и шеќер. Мешајте додека не зоврие, но не оставајте да зоврие. Тргнете го од оган и оставете да се излади. Растопете го желатинот и додајте го во тавата со шлагот. Мешајте додека не се раствори целосно. Додадете сок од лимон и промешајте. Додадете грчки јогурт и повторно промешајте.
Смесата рамномерно распоредете ја во чашите, оставајќи слободен простор на врвот. Оставете да се излади во фрижидер најмалку три часа.
Во меѓувреме, во тенџере ставете ги вишните (заедно со водата доколку се купени во тегла), додадете шеќер по желба и оставете да зоврие. Тргнете од оган и додадете го густинот што претходно го стопивте во сад со малку вода. Гответе на тивок оган уште неколку минути и оладете.
Забелешка: Ако сметате дека количината на шеќер е премногу за вас, прилагодете ја според вашиот вкус. Имајте на ум дека исто така треба да додадете грчки јогурт кој секако ја балансира додадената количина шеќер.
Во чашите со панакота додадете џем од вишна и оставете да се излади уште малку. Украсете со лисја нане и послужете.