Да земиш и да го подготвиш месото никогаш не претставувало еден вид на уметност. Исто така на никој претходно не му текнало дека турањето сол еден ден може да постане еден вид на уметност.
Целиот успех за овој вид на некаква уметност му се препишува на турскиот готвач и сопственик на ланец ресторани, Нусрет Гекче кој сега својот бизнис го прошири и во ЊуЈорк.
Инаку, популарниот турски готвач на интернет може да се најде под хаштахот #saltbae.
„Еротските“ подготовки на месото, „уметничкото“ посолување на истото и фотографите направени пограј светски познатиличности во неговиот ресторан во Инстамбул му донесоа светска слава.
Медиумите последно што објавија е дека неговата компанија „Nuse-et“ има вредност од неверојатни 1,5 милијарди евра.
По тој повод светски познатиот готвач, на социјалната мрежа на инстаграм го објави следното:
„Пред 10 години работев за плата од 400 евра, а денеска сум сопственик на компанија вредна 1,5 милијарди евра“.