ПОСНИ ТОПЧИЊА СО КИКИРИКИ! 6 состојки, многу вкусови!

Станува збор за солени топчиња од кикирики кои на крајот треба да се печат во рерна, а кои можат да послужат како предјадење или ужина, особено во посните денови. Брзо се подготвуваат, а уште побрзо се јадат …

Силен земјотрес утринава ги стресе скопјани
Земјотрес со јачина до 3.8 степени според европската сеизмичка скала рано изутринава во 02.02 часот го погоди Скопје. Според Европската сеизмичка опсерваторија, земјотресот бил со епицентар во близина на нас.Илинден на длабочина од …
Серија земјотреси го погодија денеска грчкиот полуостров Халкидики – најсилниот беше 4,2 степени според Рихтеровата скала
Серија земјотреси денеска го погодија полуостровот Халкидики во Грција, од кои најсилниот беше 4,2 степени според Рихтеровата скала. Епицентарот на тој земјотрес бил на 19 километри од Неа Рода, покажуваат податоците на веб-страницата …


СОСТОЈКИ:
350 гр брашно
200 гр мелени несолени кикирики
кесичка прашок за пециво
лажичка сол
250 гр маргарин (кој не пости може да додаде путер)
50 до 100 мл кисела вода
Подготовка:
Во сад измешајте ги брашното, мелените кикирики, пецивото и солта. Во посебен сад измешајте го маргаринот да стане пенест, па додадете го брашното со кикириките и киселата вода, продолжувајќи со матење. Од добиеното тесто, кое треба да биде меко, одвојте парчиња и обликувајте топчиња. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги на 200°C околу 20 минути. Печените топчиња извадете ги од рерна, покријте ги со крпа и оставете да се изладат.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.