Првите свежи млади компири веќе се на пазарот. Ви предлагаме да направите млади компирчиња, кои се превкусни, но не се толку со впиено масло како пржените. Во овој рецепт компирчињата се делумно пржени и делумно печени во тава. Резултатот е вкусен и крцкав компир кон кој никој нема да биде рамнодушен! Користите мали компири, не поголеми од орев, за овој рецепт.
Потребни производи:
1/2 кг. свеж компир
1 куп копар
1 куп зелен кромид
4 чешниња лук
сол и бибер по вкус
растително масло
Начин на подготовка:
Компирите измијте ги темелно, а потоа лесно исчистете. Скршете го лукот со нож на таблата. Овој метод обезбедува ослободување на голема количина сок, што последователно ќе му даде неверојатен вкус на компирот. Ситно исецкајте го кромидот и копарот. Загрејте ја тавата, истурете растително масло и пржете го лукот. Потоа можете да ги ставите компирите во тавата. Пржете на силен оган, постепено намалувајќи го. Компирот треба да добие богата златна боја. Истурете го подготвениот компир во чинија и посипете го со кромид и копар.