Пролетен ручек, лесен и вкусен за подготовка: Рецепт за печени крцкави тиквички со сирење

Печена тиквичка е совршен избор за пролетен и летен оброк, без оглед дали ја јадете како главно јадење или како прилог.
Ако ви снема инспирација да го израдувате вашето семејство за ручек, овој рецепт е совршен за вас.
За да го подготвите, потребни ви се само неколку намирници кои веројатно веќе ги имате во вашата кујна.
Состојки:
2 млади тиквици
5 лажици пченично брашно
3 лажици презла
5 лажици пченкарно брашно
1 лажица црвен пипер
100 гр рендано кашкавал
3 чешлиња лук
3 јајца
50 гр сирење
1 полна лажица кисела павлака
сол, сусам и ким
лист од јаглика


Подготовка:
Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на тенки парчиња. Измешајте ги и оставете 15 минути да се ослободи вишокот течност. Исцедете ја водата и додадете го исечканиот лук на тиквичките.
Ставете сирење и павлака во сад, измешајте и додадете јајца и рендан кашкавач. Мешајте додека сè не се соедини. Измешајте пченкарно и пченично брашно, презла и црвена пиперка во посебен сад.
Потопете го листот од тиквички во јајцата, потоа во смесата со брашно, па повторно во јајцата и брашното. Тавата намастете ја со масло и наредете тиквички. Истурете ја преостанатата мешавина од јајца над тиквичките и исечкајте го листот од јаглика.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.