Протеински леб: Што го прави толку посебен и како да го направите дома?

Протеинскиот леб има малку поинаква структура од обичниот. Потежок е, леплив и се разликува по состојки. Имено, овој вид леб има повеќе калории и маснотии во споредба со обичниот леб, но од друга страна има и помалку јаглехидрати.
Затоа овој леб е толку добар и има одредени здравствени придобивки, и лесно може да се направи дома.
За што сè е добар протеинскиот леб?
Овој леб е малку поскап, но исто така трае подолго. Има голема содржина на протеини и маснотии, но и влакна, а тука се и неговите други предности:
го контролира апетитот
спречува прејадување
дава чувство на ситост
добро е за мускулите
спречува појава на срцеви заболувања
Покрај ова, протеините во храната, а со тоа и во овој леб, се важни за градење на мускули, коски и кожа. Овој леб е идеален за спортисти, вегетаријанци и за оние кои практикуваат кетогена диета.
Како да направите протеински леб?
Освен што леб од протеини може да се купи во скоро сите продавници, може да се направи и дома.
Неопходно е:
30 гр свеж квасец
250 мл масло
2 јајца
лажица шеќер
670 мл топло млеко
лажица сол
960 гр брашно
100 гр протеини од соја


Подготовка:
Загрејте го млекото до вриење и додадете сол и протеин од соја и добро промешајте. Измешајте го млекото и сите други состојки во мешалка и мешајте додека смесата не стане хомогена. Ако сакате, можете да додадете семе по желба. Ставете го тестото во сад и додадете го брашното и работете со рацете додека смесата не стане мазна и леплива. Оставете да отстои 25 минути на топло место додека не нарасне тестото.
Поделете го тестото на неколку делови и наредете го во калап. Загрејте ја рерната на 200 ° C и кога е загреана ставете го лебот во рерна.
Лебот е готов по околу 20 минути или кога ќе добие боја.
Направениот леб треба да се чува на темно и суво место, на собна температура. Пожелно е да стои во кутија за леб, а правилно складираниот леб може да остане свеж до една недела.
Заклучок
Значи, протеинскиот леб е одлична замена за обичниот леб бидејќи содржи протеини и има помалку јаглехидрати. Благодарение на протеините, овој леб го намалува прејадувањето затоа што му дава на телото чувство на ситост, добар е за мускулите и го намалува ризикот од срцеви заболувања. Протеинскиот леб лесно може да се подготви дома, а може да стои и до една недела.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.