Карамелата е смеса добиена со растворање на шеќер на висока температура. Но, можете да добиете многу сличен вкус без да користите шеќер.
лагање, важно е да ги натопите во топла вода навечер за да ги омекнете. Ова е особено важно ако немате на располагање добар блендер.
За добра лажна карамела, исто така е важно да се користи и квалитетен таан. Постојат различни брендови на пазарот кои во амбалажата кријат горчлива маса која наликува на парче глина. Наместо тоа, купете течни кои лесно може да се истурат.
Потребни состојки:
150 гр меки урми
3 лажици таан
малку сол
Начин на подготовка:
1. Во блендер ставете ги сите состојки и мешајте сè заедно додека не добиете смеса како карамела.
2. Во случај смесата да е тврда, можете да додадете малку вода или бадемово млеко.
3. Послужете со овошје, чоколадо или со лепчиња. Добар апетит!