Рецепт за унгарски мекици – тестото ќе ве воодушеви, а вкусот долго ќе го паметите

Лангош е познат унгарски специјалитет, но многу е популарен и на Балканот, а домаќинките со задоволство го подготвуваат.
Ова тесто е познато и специфично поради едно нешто, а сигурни сме дека ќе ве воодушеви.

Состојки:

  • 300 грама брашно;
  • 1 децилитар млеко;
  • 1 децилитар вода;
  • 25 грама свеж квасец;
  • 1 лажичка сол;
  • Половина лажичка шеќер;
  • Масло за јадење.

Состојки за фил:

  • 3 чешниња лук;
  • 180 грама павлака;
  • 200 грама кашкавал.

Подготовка:
Во топло млеко ставете го квасецот и шеќерот, добро измешајте, па оставете го да отстои 10-на минути за квасецот да се активира.
Во подлабок сад ставете го брашното и солта, па направете вдлабнатина во која ќе го додадете активираниот квасец и малку вода. Месете додека не добиете средно-меко тесто. Садот покријте го со крпа, па оставете тестото да нарасне.
Во тенџере ставете масло за јадење, па со влажни раце кинете парчиња од тестото по желба и разблечете го. Спуштете го тестото во загреано масло и пржете додека не зарумени.
Во посебен сад измешајте ја павлаката и исечканиот лук, па овој фил може да го ставите на секоја мекица и над нив изрендајте кашкавал.

На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.