Рене Штргар, Словенецот кој долги години живее и работи во Лондон и е специјализиран за подготовка на „sourdough pizza“, неодамна на својата Фејсбук страница објавил видео од подготовка на пица бурек.
Во описот на видеото навел дека станува збор за балкански пица бурек и дека ова јадење е исклучително популарно во Љубњана. Додал дека омилен бурек му е тој со сирење, но и како оваа варијанта со сирење и домати навистина е одлична. За подготовката користел квалитетни состојки, кои вообичаено ги користел за своите пици.
Потребни намирници:
Кори за пита, 350 грама
200 мл газирана вода
20 мл масло
2 грама сол
Полнење:
250-350 гр моцарела
400 гр конзервирани домати
4 гр сол
Овчо сирење
Свеж босилек и оригано
Подготовка: Загрејте за рерната на 215 степени. Подгответе мешавина од минерална вода, масло и сол. Премачкајте ја тавата со маслиново масло, за да не се залепи. Почнете да ги редите корите и состојките на следниов начин:
3 празни кори
Попрскајте со мешавината од минералната вода
Празна кора
Фил (моцарела, домат, сирење, свеж босилек и оригани)
Празна кора
Мешавина од минерална вода
Повторувајте ја постапката додека не се потрошат сите состојки. На крајот ставете една празна кора и прелијте ја со преостанатата смеса. Бурекот се пече во загреана рерна околу 40 минути или додека кората не порумени. Извадете го од рерната и оставете да се излади неколку минути пред да го исечете и послужите. Под видеото осамнале бројни коментари. Повеќето луѓе биле согласни дека вистинскиот бурек единствено е со месо. „ Ве молам не го „уништувајте“ бурекот. Не му требаат измени, совршен е таков каков што е. Ви благодарам. Сите од Балканот“, „Изгледа вкусно, но истовремено звучи како „богохулење“, „Дали знаете дека ова е исто како Италијанците да ги послужите пица со ананас“. Имало и такви на кои им се допаднала идејата за ова јадење, додека некои веќе ја пробале комбинацијата.