Ако сакате да похувате крцкаво парче риба или пилешко, користете тесто базирано на ладно пиво. Готвачот Џон од YouTube каналот Food Wishes обожава печени парчиња кои остануваат крцкави и десет минути откако ќе ги извадите од длабокото масло.
Тој разви рецепт кој совршено ја обвива рибата или месото и дава сочен и крцкав резултат. Но, за да успее, прво мора месото целосно да се одмрзне, целата течност да се исуши и да се потопи во брашно од ориз.
Состојки за мешавината за поховање:
130 гр мазно брашно
1,5 лажички прашок за пециво
½ лажички сол
2 лажици брашно од ориз
лагер пиво од 220 мл
Подготовка:
Прво измешајте ги сите суви состојки: брашно, прашок за пециво и сол, а потоа полека додајте го пивото. Сите состојки мора да бидат ладни.
Мешајте со жица за матење додека не добиете смеса слична на палачинки. Ако сакате подебела обвивка од тесто околу рибата или пилешкото, смесата треба да биде малку погуста.
Во добиената мешавина, додадете парчиња риба или пилешко што претходно сте ги исушиле добро и лесно сте ги завиткале со малку оризово брашно. Месото ќе биде покрцкаво ако користите помали парчиња за леб.
Ставете го во длабоко масло загреано до 190 Целзиусови степени три до четири минути додека парчињата не поруменат и површината не добие златно кафеава боја.
Отстранете ги парчињата од маслото, ставете ги на хартија за да впијат вишок маснотии и послужете со сос по ваш избор и сезонска салата.
Во видеото на „Food Wishes“, гледајте како готвачот Џон подготвува крцкава риба.