Принцес-крофните се незаменливо задоволство – слатки, мали или големи, исполнети со вкусен крем, тие се вистинска класика од француските слаткарници до домовите ширум светот!
Многу луѓе се плашат да ги подготват затоа што се плашат дека нема да можат да ги погодат, но подготовката е едноставна, само треба да ги запомните трите златни правила на професионалните слаткари и готвачи.
„Златното правило за подготовка е да се држиме до списокот и количините на состојките“, вели Мери Бери, легендарната британска ТВ готвачка. Печењето колачи понекогаш е наука и ако произволно ги измерите состојките, може да добиете катастрофален резултат.
Второто правило е можеби поважно – никогаш не ја отворајте рерната додека печете. Никогаш! Секој готвач или слаткар ќе ви го каже ова.
Французите тестото од кое прават профитероли го нарекуваат choux, што значи „зелка“, бидејќи крофните ќе изгледаат како глави од зелка. За да се случи тоа, тие мора да растат за време на печењето и да цветаат, а пак за да се случи тоа, не смеете да ја отворате рерната
Третото бара да ја натопите хартијата пред да ги стиснете крофните врз хартијата за печење. Зошто?
Јајцата се важна состојка во принцес-крофните, а за да се овозможи тестото да нарасне, потребна им е влажна средина. На тој начин тестото нема да се исуши и да изгори.
Потребни состојки:
115 гр. путер
120 мл. вода
120 мл. полномасно млеко
1/4 лажиче сол
2 лажици кристален шеќер
125 гр. брашно
5 јајца (4 за тестото, 1 за премачкување)
Подготовка:
Измешајте путер, вода, млеко, сол и шеќер на средна температура. Промешајте и оставете да врие. Веднаш намалете ја температура и додадете го брашното, а потоа енергично мешајте додека не се соедини целосно и не добиете тесто налик на топче. Со лажица поместувајте го тестото низ тавчето една до две минути за да се зготви брашното. Тргнете го од оган и ставете го во сад за мешање со додатоците за тесто. Додадете едно јајце истовремено.
Загрејте ја рерната на 200 степени и ставете влажна хартија за печење на плехот за печење. Користете шприц за пециво, истиснете ги крофните на хартија, лесно премачкајте со изматено јајце и нежно притиснете го горниот дел со влажен прст за да не бидат зашилени. Печете 20 минути, а потоа намалете на 17 и печете уште десет, или додека не добијат златна боја од сите страни. Оставете да се изладат целосно пред да ги наполните.
Потоа можете да ги наполните крофните со пудинг од ванила, кој веќе сте го направиле, оладиле и измешале со шлаг.