Што е целулит, зошто неговата појава е нормална и како да се ослободите?

Loading...

Првото нешто што треба да го знаете: целулитот е сосема нормален феномен, а тоа го имаат и жените од сите големини и облици. Но, што е целулит? 

Целулитот не е медицински, туку козметички проблем и влијае на 80-90% од жените.

Кора од портокал или целулит е состојба на кожата и епидермисот што се манифестира во форма на неправилности на кожата, најчесто во пределот на задната ложа (нозете и задникот), а може да се појави и на други делови од телото.

Познато е дека симптомите на целулит имаат директна врска со тоа како масното ткиво се врзува за подлабоките слоеви на кожата. Потоа, кога масното ткиво се акумулира на едно место, тоа прави испакнати на кожата, што се покажува како неправилност во форма на изразени дупки.

Затоа, она што исто така треба да се запамети е дека целулитот не мора да исчезне со губење на тежината, туку со промена на животниот стил. 

Консултирајте се со дерматолог за тоа што е најдобро решение за вас за да се ослободите од целулитот. Прашајте за несакани ефекти, компликации, време на закрепнување, очекувани резултати и трошоци.

Сега кога знаеме што е целулит, еве неколку совети како најдобро да се ослободите. 

Ако јадете здраво, а особено ако јадете одредена храна, можете да ги намалите симптомите на целулит или да ги спречите постојано да се појавуваат.

За почеток, редовната хидратација е клучна. Исто така, би било добро да се ослободите од лошите навики кои можат да влијаат на формирањето на целулитот. Еден од нив е пушење. Се покажало дека никотинот ја намалува циркулацијата и се меша во производството на колаген, што резултира во намалена еластичност на кожата и ткивата. 

Исто така може да влијаете на целулитот со физичка активност. Вежбањето не е само добра превенција против целулитот, туку е и ефикасен начин да се елиминираат или барем да се намалат симптомите на целулит. 

Масажите се многу важни за отстранување на целулитот. Не само што тие директно ја менуваат структурата на поткожното ткиво што предизвикува симптоми на целулит, туку и ја подобруваат циркулацијата, ја хранат кожата и ја затегнуваат.

 

loading...