ПОЈАДОК се смета за најважен оброк во денот. Сепак, мора внимателно да избереме со која храна да го започнеме денот, особено ако сме на работ на дијабетес.
Според диететичарката Мери Сабат, зашеќерените житарки и колачи се сметаат за најлоши опции. Како што објаснува тој, зашеќерените и рафинираните житарки може да доведат до брзи скокови на шеќерот во крвта, потенцијално зголемувајќи го ризикот од развој на граничен дијабетес.
„Многу популарни житарки за појадок се богати со додадени шеќери и рафинирани јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат брзо зголемување на нивото на шеќер во крвта, што доведува до пад на енергијата подоцна во текот на денот и придонесува за отпорност на инсулин со текот на времето“, открива Сабат.
Истото важи и за печива, кои се претежно полни со рафинирани јаглехидрати и додадени шеќери.
„Острите флуктуации на шеќерот во крвта може да го оптоварат одговорот на телото на инсулин и да придонесат за развој на инсулинска резистенција, клучен фактор за прогресијата кон граничен дијабетес“, рече таа, истакнувајќи дека крофните, мафините, кроасните и слатките колачи се полни со шеќер и нездрави масти и дека им недостасуваат хранливи материи, што ги прави лош избор за преддијабетичари.
Нејзиниот совет е да изберете житарки и леб или печива од цели зрна и да внимавате на количината на додадени шеќери.
Пронајдете не на следниве мрежи: