Покрај домашната супа од тестенини и супа од кнедли, секоја домаќинка во готвачот треба да има рецепт за бела супа.
Одлично е кога е топло, може да се јаде како оброк со сезонска салата, а може да се послужи и за неделен ручек пред главното јадење, дури и на прослави сите ја обожаваат.
Состојки: 400 гр месо (телешко или пилешко), 1 комплет за супа (морков, пашканат, магдонос), 1 целер, 1 главица кромид, 3-4 средни компири, 4-5 лажици ориз, 1 жолчка, малку крем за готвење.
Подготовка: Ставете го месото да се свари, а кромидот исчистете го и исечете го на половина. Ставете ги половините на рингла да се печат. Кога е готов, додадете го кромидот во тенџерето каде што се готви месото. Кога месото е речиси завршено, додадете ги исчистените зелени и целерот. Гответе додека сè не е меко. Процедете ја супата за да ги додадете компирите и оризот исечкани на коцки, исто така исечкајте го месото како и морковите и целерот. Кога ќе се сварат компирите, направете паста од брашно и вода, па варете уште неколку минути. Кога супата малку ќе се олади, додадете ги жолчките кои сте ги изматиле со кремот за готвење и промешајте.