Традиционален гарнир на ирскиот colcannon, познатата готвачка Нигела Лосон малку го рафинираше на свој начин, а резултатот е, како што се очекуваше, божествен.
Колканон е всушност пире со кељ и многу путер во кое се додава кратко пржен кромид. За тоа, ви требаат компири со иста големина, и го готвите нелупено на едно парче за да не апсорбира премногу вода.
Гответе го кељот одделно и само треба да го загреете путерот во тава додека не добие боја на лешник. И да, има многу путер и слободно намалете го ако сте шокирани од количината, но имајте на ум дека коканонот не е само јадење што слави компири, туку и се радува на путерот, вели Нигела Лосон.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
1-1,25 кг компири
200 гр кељ сецкан на мали парчиња
250 мл млеко
2 лажички сол
4 млади кромид
150 гр путер