Срцевиот удар е една од водечките причини за смрт во светот.
Таа е предизвикана од нарушување на циркулацијата на крвта во коронарните артерии, кои снабдуваат крв во срцевиот ѕид, го снабдуваат со кислород и ги отстрануваат јаглерод диоксидот и метаболитите како резултат на работата на срцевиот мускул. Провоцирачките услови за срцев удар се напредна и тешка атеросклероза, што доведува до формирање на плаки.
Затоа е важно да се спречи оваа состојба.
Консумирањето на морска храна ќе помогне во спречување на срцеви заболувања. Лекарите ги препознаа остригите како најдобра превенција на срцев удар поради нивната содржина на омега-3.
-Полинезаситените масни киселини спречуваат формирање на „лош“ холестерол. Органското соединение „ги затнува“ крвните садови, предизвикувајќи формирање на згрутчување на крвта и го зголемува ризикот од атеросклероза и срцев удар, се вели во извештајот од лекарите.
Според лекарите, „лошиот“ холестерол е главниот непријател на здравото срце. А морската храна ќе помогне да се намали нивото на супстанцијата.
100 грама остриги содржат 3,3 грама омега-3. Морските плодови ќе му ги обезбедат на телото потребните полинезаситени масни киселини. Тие ќе ги заштитат крвните садови од холестерол, за што вашето срце ќе ви се „заблагодари“ со квалитетна работа.
Редовното консумирање на 100 грама остриги двапати неделно ќе спречи срцев удар.
Исто така оваа морска храна е со малку калории и не води до прекумерена тежина, што исто така го намалува ризикот од срцев удар.
Омега-3, исто така, се наоѓа во маслиновото масло и лененото семе. Полинезаситените киселини се наоѓаат во месо од дивеч, лиснат зелен зеленчук и црвен грав. Омега-3 масните киселини од зелката и спанаќот ќе ги надополнуваат резервите на телото.