Домаќинките им се лутат на ќерките и снаите затоа што ги бојадисуваат велигденските јајца со разни бои, дури и со сомнителен квалитет, а не во кори од кромид како што прават. Некои бои не се многу добри. Исто така, треба да бидете внимателни на Велигден, бидејќи не треба да претерувате и да јадете премногу јајца.
Проф.д-р Јагода Јоргу, специјалист за исхрана, одамна зборуваше за тоа кои се советите на експертите за исхрана за Велигден. Таа откри кои бои навистина можат да бидат опасни, како да ги чувате јајцата, но и колку варени јајца може да се изедат во еден ден.
– Кога ги готвиме, уништуваме заштитен слој и јајцето има ситни пори низ кои поминува апсолутно се, во овој случај дури и бојата, а треба да се однесуваме како лушпата да не постои – рече Јорга.
Што се однесува до природните намирници кои даваат боја, како кромидот и цвеклото, нема опасност, вели докторката.
– Што се однесува до боите кои поминале контрола на храната, не би требало да има никаква опасност – објасни таа.
Чување на велигденски јајца
– Приказната дека може да се јадат до седум дена важи само доколку се чуваат во фрижидер. Ако стојат на собна температура, не можат да се јадат седум дена – објаснил докторот.
Колку јајца можете да јадете?
Кога станува збор за тоа колку јајца можеме да јадеме за Велигден, д-р Јорга вели дека тоа е одамна „решено“.
-Нема голема дилема, одамна е решена, по едно до две јајца дневно. Ако јадете само белки, може да имате пет или шест, но само до две жолчки – категорична е Јорга.