Кардиологот Стивен Гандриј од Небраска, автор на книгата „Парадокс на растенијата“, вели дека постои само еден вид на леб којшто навистина може да го јадете без да имате грижа на совет.
Д-р Гандриј го нарекол „скоро леб“, а истиот не содржи соја, квасец ниту глутен, а всушност изгледа како леб.
- Уапсен Турчин фатен како криумчари мигранти
- Путин до Шолц: „Украинската криза произлегува од долгогодишната политика на НАТО“
- Што се случува на Чаир? Шкупи не тренира – дали се распаѓа?
- Драма во Америка! Патнички авион погоден со куршум пред полетување! (ФОТО/ВИДЕО)
- Видеото од средбата на кралот Чарлс и Дензел Вашингтон го преплави интернетот: Познатиот актер се нервираше, а нивниот разговор на сите им е чуден (ВИДЕО)
- Ги давел, мачел и силувал, па ги фотографирал нивните мртви тела: Ова е вистината за човекот кој уби повеќе од 130 луѓе (фото)
- Пејачката на работ од анорексија: Кога се појави на промоција сите зјапаа во нејзиното тело, ѝ се оцртуваат коските (фото)
- Трите најфлексибилни хороскопски знаци: Сè може да се договори со нив
- Лавров: Со нетрпение го очекуваме предлогот на Трамп за решавање на кризата во Украина
Од што всушност се состои?
Од белки, бадемово брашно, кокосово масло, кокосово брашно, брашно од сладок компир, брашно од лешник, путер од бадеми и уште неколку ситници. Едно парче по овој рецепт има 90 калории.
Секако, д-р Гандриј започнал и производство, па не сака да го открие цел рецепт. Но, поради тоа што и сам рекол дека инспирацијата за леб е по потекло од палео-исхраната која изобилува со рецепти за леб од слични состојки и вие може да направите некоја своја верзија од овој здрав леб.
Ние избравме една од моментално најпопуларните на интернет, а вие може да истражувате варијации на оваа тема.
Рецепт:
- 2 шолји бадемово брашно;
- 1/3 чаша + една лажица мелено ленено семе;
- 1 лажица зрна, ленено семе;
- ½ лажица сол;
- 1 лажица сода бикарбона;
- ½ шолја густин;
- 6 лажици путер;
- 4 јајца;
- 1 лажица јаболков оцет;
- ½ чаша грчки јогурт.
Подготовка:
Во поголем сад измешајте ги сите состојки. Во тава стопете го путерот и оставете да се излади 5 минути. Помешајте го стопениот путер со јајцата, оцетот и јогуртот.
Со лажица нежно помешајте ги влажните и сувите состојки додека не добиете брашно. Внимавајте да не претерате со мешање затоа што тогаш смесата ќе стане прегуста. Ставете ја смесата во сад за печење кој сте го обложиле со хартија за печење.
Печете на 175 степени Целзиусови околу 25 минути, а откако лебот ќе се испече исечете го на тенки парчиња и послужете.
Пријатно јадење!