ДОМАШЕН ЛЕБ ОД СЛАДОК КОМПИР: Мек како памук и премногу вкусен

Потребно е:
400 гр слатки компири
250 гр шеќер
120 гр растително масло
80 мл вода
2 јајца
220 гр брашно
лажичка прашок за пециво
половина лажичка цимет
1/4 лажичка мускатно оревче
сол
10 гр ореви
Подготовка:
Слаткиот компир завиткајте го во фолија и печете на 230 степени околу еден час, додека не омекне. Потоа одвиткајте го и излупете го. Се става во сад и се пасира, па се трга на страна. Загрејте ја рерната на 175 степени. Во сад изматете ги јајцата со шеќерот. Потоа додадете го маслото и водата. Обединете се. Посебно измешајте ги брашното, прашокот за пециво, циметот, солта и морското оревче. Сувите состојки соединете ги со влажните состојки, па додадете го пирето од слатки компири. Измешајте ги оревите. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење. Лебот се пече 70 до 80 минути во загреана рерна на 175 степени. Уживајте!

Пронајдете не на следниве мрежи: