Домашна ШТРУДЛА со ЈАБОЛКА без млеко и јајца, враќа спомени и им успева дури и на ПОЧЕТНИЦИ – Фил од сочно овошје и ореви, меко тесто и сето тоа направено од основни кујнски состојки (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

Заборавете на купените слатки – домашната штрудла со јаболка и ореви е класика што мириса на детство и семејни недели. Се прави само со неколку состојки што веќе ги имате во кујната, а вкусот и мирисот на цимет ќе ги освојат сите на масата. Рецептот е едноставен и им успева дури и на почетници – без јогурт, млеко или јајца!

Состојки:

За тестото:

2 чаши брашно
1/2 лажичка сол
1/2 чаша ладен путер (сечкан на коцки)
1/2 чаша ладна вода
1 лажица оцет

За филот:

4-5 јаболка (излупени и исечкани)
1/2 чаша шеќер
1 лажичка цејлонски цимет
Прстофат каранфилче (по желба)
Сок од половина лимон
1/4 чаша лебни трошки
1/4 чаша мелени ореви или лешници (по желба)
50 г суво грозје

За премачкување:

1 јајце
Шеќер во прав (за посипување)

Подготовка:

@marynka.kr
Любите пиріг чи штрудель?
♬ оригінальний звук – Марина

Пронајдете не на следниве мрежи: