Заборавете на купените слатки – домашната штрудла со јаболка и ореви е класика што мириса на детство и семејни недели. Се прави само со неколку состојки што веќе ги имате во кујната, а вкусот и мирисот на цимет ќе ги освојат сите на масата. Рецептот е едноставен и им успева дури и на почетници – без јогурт, млеко или јајца!
Состојки:
За тестото:
2 чаши брашно
1/2 лажичка сол
1/2 чаша ладен путер (сечкан на коцки)
1/2 чаша ладна вода
1 лажица оцет
За филот:
4-5 јаболка (излупени и исечкани)
1/2 чаша шеќер
1 лажичка цејлонски цимет
Прстофат каранфилче (по желба)
Сок од половина лимон
1/4 чаша лебни трошки
1/4 чаша мелени ореви или лешници (по желба)
50 г суво грозје
За премачкување:
1 јајце
Шеќер во прав (за посипување)
Подготовка:
@marynka.kr
Любите пиріг чи штрудель?
♬ оригінальний звук – Марина