Задолжително натопете ги пред да ги јадете: Семки кои секој треба да ги додаде во своето мени

Не се обесхрабрувајте од нивниот неинтересен и донекаде грозен изглед – чиа семките се суперхрана преполна со хранливи материи кои прават чуда за нашето здравје.

Тие се одличен извор на протеини од растително потекло – 100 грама чиа семе содржи околу 15 грама протеини.
Тие се богати со омега-3 и омега-6 масни киселини кои го одржуваат здравјето на циркулаторниот систем, па често се наоѓаат во исхраната на веганите и вегетаријанците. Сепак, секој треба да ги вклучи во својата исхрана.

Зошто е добро да се јаде чиа семе?

Тие се добар избор на диетални влакна кои го забрзуваат варењето и ја подобруваат работата на цревата;

содржат омега-3 и омега-6 масни киселини кои го штитат здравјето на срцето и крвните садови;

тие се богати со калциум – важен минерал за зачувување на здравјето на коските и забите;

заситуваат, па се препорачуваат за луѓе кои сакаат да ослабат или да ја одржат саканата тежина.
Како е најдобро да се јаде чиа семето?
Потопете го во течност – вода, млеко или билни замени за млеко, најмалку 15 минути или преку ноќ. Вообичаено една лажица чиа семе се става во еден децилитар течност.

Во смути, јогурт, варен гриз или овесна каша можете да додадете отстоени чиа семиња.
Можете да измешате една лажица чиа семе со две до три лажици обична вода за да добиете алтернатива на јајца од растително потекло што можете да ја користите во рецептите за печење.

Каде да го купите и како да го чувате?
Чиа семето може да се најде во повеќето супермаркети и продавници за храна.

Чиа семето можете да го чувате на собна температура некое време, но доколку сакате да трае подолго, префрлете го во стаклен сад и чувајте го во фрижидер.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.