За обожавателите на сирење – рецепт за крцкави и сластни латиноамерикански палачинки

Латиноамериканските палачинки од пченка се поразлични од оние на кои сме навикнале – слични се на тортиљите, а полни се со сирење.

Топено сирење во крцкави палачинки од пченка се специјалитет во Венецуела познат како „cachapas“.
Тоа се палачинки кои се подготвуваат од варена пченка, а слободно може да се послужите и со онаа од конзерва, но треба да знаете дека таквата е потечна, па ќе ви биде потребно помалку млеко (доколку користите).

Состојки:

  • 400 грама варена пченка;
  • 2 лажици стопен путер;
  • 1 јајце;
  • 35 грама брашно;
  • 2 лажици шеќер;
  • 1 лажица сол;
  • 250 грама моцарела.

Подготовка на пченкарни палачинки:

  1. Ставете ги сите состојки, освен моцарелата во блендер. Матете една минута додека не добиете смеса.
  2. Загрејте ја тавата и намачкајте ја малку со растително масло. Ставете од тестото и распоредете го во тавата.
  3. Пржете неколку минути додека на површината не се појават мали дупчиња, па превртете ја смесата. Пржете околу 2 минути и веднаш наполнете со сирење за малку да се стопи.
  4. Послужете!
    На здравје!
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.