Здрави нискогликемиски намирници за подобра тежина

Храната со низок гликемиски индекс (ГИ) често е суштинска компонента на здравите начини на исхрана, влијаејќи позитивно во различни аспекти на физичката благосостојба. Овие видови храна се познати по тоа што се дигестираат и апсорбираат помалку брзо, што води до постепено покачување на нивото на шеќер во крвта. Овие карактеристики ја прават таквата храна особено важна за задржување на стабилноста на шеќерот во крвта, што има значајно влијание кај оние што страдаат од дијабетес или имаат отпорност на инсулин. Освен тоа, вклучувањето на овие намирници во секојдневната исхрана може да помогне во здравото контролирање на телесната тежина, со тоа што се заситувате брзо, го намалувате апетитот и управувате со нивото на холестерол.
Овесот е познат како намирница со низок ГИ поради богатството со влакна и побавното варење, што го прави корисен за постепено покачување на шеќерот во крвта. Што се однесува до намалувањето на тежината, оваа житарка е одличен избор, бидејќи високата содржина на влакна предизвикува чувство на ситост. Плус, овесот содржи бета-глукан, еден вид растворливи влакна кои се детално испитувани за нивното позитивно влијание врз намалувањата на холестеролот. Овесот е храна со висока хранлива вредност и нисок гликемиски индекс, што може да промени многу на вашиот појадок, со тоа што одржува стабилност на енергијата во текот на денот.
Во контекст на контролата на телесната тежина, растворливите влакна во овесот создаваат гел во цревата, што помага да се намали вкупниот енергетски внес преку подолготрајно чувство на заситеност.
Мешунките, пак, се изобилни со диетални влакна, како растворливи така и нерастворливи. Растворливите влакна влијаат на забавувањето на варењето и даваат чувство на наситеност. Ова помага при контролирање на тежината, затоа што го намалува вкупниот внес на калории и го спречува прејадувањето. Тие претставуваат добар извор на растителни протеини и имаат ниско ниво на заситени масти. Вклучувањето на мешунките во вашата исхрана може позитивно да влијае на нивото на ЛДЛ холестерол (лошиот холестерол) и намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
Бобинките, вклучувајќи јагоди, боровинки, малини и капини, се нискогликемиски намирници кои нудат бројни здравствени придобивки и поддржуваат здраво снабдување со енергија, холестерол и шеќер во крвта. Тие се изобилни со диетални влакна, особено растворливи влакна како пектинот. Растворилвите влакна помагаат на варењето, промовираат ситост и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта со забавување на апсорпцијата на шеќерите во крвотокот.
Јаткастите плодови се богати со мононезаситени и полинезаситени масти, како што се омега-3 масни киселини, кои се поврзуваат со подобрено кардиоваскуларно здравје преку намалување на нивото на ЛДЛ холестерол и зголемување на нивото на ХДЛ холестерол. Овие плодови се исто така добар извор на диетални влакна. Бадемите, оревите и ф’стаците се полни со хранливи материи, а благодарение на нискиот гликемиски индекс, тие се погодни за здравјето и управувањето со тежината.
The post Здрави нискогликемиски намирници за подобра тежина appeared first on 365.mk.

Пронајдете не на следниве мрежи: