Ги наполнивте кујнските шкафови со здрава храна, а трпеливо стававте свежи парчиња зеленчук и овошје во фрижидер? Многу луѓе вклучуваат вежби во распоредот напролет, но и здрава исхрана која, поради екстремни ограничувања, завршува најчесто и пред да започне.
Топлото време, нашето малку укоченк тело или оние фармерки што чекаат за подобри денови конечно нè охрабрија сериозно да го сфатиме здравиот став кон животот. Придобивките што ќе ни ги донесат здравата исхрана и вежбање едвај чекаме да ги почувствуваме на кожата, телото, духот …
Но, понекогаш наместо задоволство сме претепани и исцрпени и имаме необјаснива желби за одредена храна, обично слатка, а нашиот план завршува со неуспех . Познато? Со мало климање на главата, ова сигурно ќе го потврдат експертите кои забележуваат дека прекумерното одрекување од слатки дополнително ја поттикнува желбата за овие неодоливи закуски. За среќа, постојат вкусни нискокалорични десерти, кои ќе ја задоволат нашата потреба за слатки, и воопшто нема да се рефлектираат на нашата линија и што е уште поважно, нема да не исфрлат од рамнотежа.
Без каење, засукајте ги ракавите и испробајте ги овие едноставни рецепти што ги најдовме за вас, а семејството сигурно ќе ви се придружи во уживањето во нив.
Здрав crumble од јаболка
Состојки:
6 големи слатки јаболка
200 гр замрзнати диви бобинки
1 лажица рендана кора од портокал
1 лажица пченкарно брашно
1 лажичка цимет
прстофат од морско оревче
3 лажици јаворов сируп (или друг природен засладувач како агава или жалфија)
Состојки за crumble:
75g овесна каша
75 гр сецкани ореви
1 лажичка цимет
1 лажичка ѓумбир во прав
2 лажици јаворов сируп (или друг природен засладувач)
1 лажица масло од кокос
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 ° С. Тавата во која ќе ја испечете crumble питата лесно намастете ја. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на парчиња (со големина од приближно 1,5 см), па измешајте ги во сад со диви бобинки, кора од портокал, пченкарно брашно, ѓумбир, цимет, морско оревче јавор. Добро измешајте ги состојките, па префрлете ги во сад за печење и распоредете ги рамномерно за да нема празнини. За да направите crumble во сад, измешајте ја овесната каша, оревите и циметот. Направете мала вдлабнатина на средината од смесата во која ќе додадете јаворов сируп и кокосово масло. Измешајте добро додека состојките не се соединат целосно. Раширете ја смесата од трошките рамномерно во еден слој на врвот на овошната смеса во сад за печење. Печете 50-60 минути додека горниот слој не добие златна боја. Оставете го десертот да се излади 20-30 минути пред да го послужите.
Чоколадни стапчиња од банана
Состојки:
3 излупени банани со средна големина (околу 350 гр.)
100 гр јогурт
1 лажица екстракт од ванила
100 гр мелено темно чоколадо (најмалку 70% какао)
2 лажици масло од кокос
Состојки за посипување:
мешавина од ореви, пржена и ситно исецкана
снегулки од какао, тостирани и лесно мелени сецкани
ф’стаци
дехидрирани малини
Состојките за посипување се опционални и можете да ги прилагодите според вашиот вкус
Подготовка: Бананите, јогуртот и екстрактот од ванила се обработуваат во процесор за храна додека не добиете мазна униформа мешавина. Истурете ја смесата во силиконски мини калапи за сладолед, и ставете стапче во средината на секоја од нив. Оставете ја смесата во замрзнувач најмалку три часа. Кога стапчињата банана се целосно замрзнати, комбинирајте ги чоколадото и кокосовото масло во сад отпорен на топлина и ставете ги над тенџере со врела вода. Осигурете се дека дното на садот со чоколадо и кокос не е потопено во течноста. Почекајте додека смесата не се раствори и се смири, а потоа оставете ја настрана додека не се излади, но сепак останува течна. Подгответе плех со хартија за печење и извадете ги стапчињата банана од замрзнувачот. Во брзи потези, потопете ги стапчињата банана еден по еден во растопеното чоколадо, па посипете ги со состојките по ваш избор. Ставете ги стапчињата на плех, и кога ќе бидат подготвени, вратете ги во замрзнувач и послужете ги по потреба.
Стапчиња од чоколадо и суви кајсии
Состојки:
150 гр бадеми, лешници, бразилски ореви или ореви – сецкани 150 гр суви кајсии, исечени на четвртини
200 гр меки урми без семка
50 гр кокосово масло
3 лажици какао во прашок (по можност органски)
3 лажици семе како сусам и / или семки од сончоглед и тиква
Подготовка: Обложете мал плех за печење (приближно 30 см во дијаметар) со проѕирна фолија, оставајќи го да виси над рабовите. Оревите обработете ги во процесор за храна или мешалка на грубо исецкани парчиња, а потоа преместете ги во сад Во блендер процесирајте ги кајсиите и урмите додека не се измешаат ситно, но внимавајте да не станат премногу мазни. Пренесете ја пастата во сад. Вратете ги оревите во блендерот, а потоа додадете го кокосовото масло, какаото во прав и семките. Мешајте додека не добиете униформна смеса. Раширете ја смесата на плех за печење и потоа покријте ја смесата со преостанатите делови од пластичната фолија и ставете ја во замрзнувач 30-60 минути. Извадете го садот од замрзнувачот и преместете го на таблата за сечење. Исечете го десертот на коцки или стапчиња и ставете ги во фрижидер.