Пастина е вид на мали тестенини кои се користат во Италија за подготовка на разни јадења. Ова е исто така името на популарната супа од зеленчук и тестенини.
Со оглед на тоа што е обилно јадење полно со витамини, минерали и други хранливи материи, често нагалено го нарекуваат италијански пеницилин.
Во супата можете да ставите само пилешки супа, но ако го подготвувате за некој кој треба да се опорави од некоја болест, можете да зготвите и малку пилешко месо во неа.
Ако не можете да најдете пастина тестенини во продавницата, можете да користите други мали тестенини за супи, а по желба можете да користите и орзо тестенини.
Пастина супа – состојки:
1 литар пилешки супа
200 гр мали тестенини
45 гр рендан пармезан
30 гр путер
3 моркови
2 стебленца целер
1 кромид
1-2 чешниња лук
сол и бибер по желба
сок од лимон за сервирање
Пастина супа – подготовка:
Во поголемо тенџере растопете го путерот и врз него пропржете ги сечканите моркови, целерот и кромидот – пржете го зеленчукот околу пет минути додека не омекне. Додадете го сечканиот лук и продолжете со пржењето околу уште една минута.
Префрлете го зеленчукот во блендер или сечкач за зеленчук и испасирајте го. Пирето вратете го во тенџерето и покријте го со пилешкиот супа. Измешајте го. Сол и бибер ставете во се заедно.
Додадете ги малите тестенини во тенџерето и варете ги пет до десет минути додека термички не се обработат до крај и не навлезат вкусовите на супата. Кон крајот на готвењето во супата додајте рендан пармезан. Послужете ја супата со малку свежо цеден сок од лимон и дополнително сирење по желба. Имајте добро време!