Како настанала познатата Нутела: Фереро го чувал рецептот во тајност, а со децении никој не смеел да влезе во фабриката

Мишел Фереро бил целосно опседнат со наоѓање на вистинската формула за Нутела, често ја буди сопругата среде ноќ за да проба нови намази.Во подножјето на Алпите на северот од Италија се наоѓа малото гратче Алба, каде воздухот мириса на печени лешници .Мештаните толку многу пријавиле што може да намирисаат кои слатки моментално се подготвуваат во објектите на фабриката за чоколади Фереро.Денеска прават портокалов тик“, гласеше еден од коментарите.Мишел Фереро , најексцентричниот и најзагадочен производител на слатки, измисли задоволства за кои има слушнато целиот свет – Nutella, Kinder Surprise и Ferrero Rocher, како и бонбоните TicTac .Популарноста на овие слатки го направи многу затворен, но и еден од најбогатите луѓе на планетата. Кога почина во 2015 година на 89-годишна возраст, неговото богатство беше проценето на повеќе од 17 милијарди евра.Таа ја испрати Nutella толку препознатлива низ целиот свет што се сметаше и за симбол на глобализацијата.Мишел сакал да го задржи рецептот во тајност, па наводно го превел на арапски и го чувал во Каиро. На посетителите не им беше дозволен пристап до објектите на фабриката во Алба, иако тоа се промени во последните години, иако прилично срамежливо. Одредени новинарски тимови имаа можност да го погледнат производството на светски познатите слатки, но тајноста околу семејството Фереро сè уште останува .Како започна приказната за семејството Фереро?Историјата започна во 1946 година. Браќата Пјетро и Џовани Фереро работеа заедно во мала семејна слаткарница за да создадат производи што ќе го дефинираат името Фереро. Пјетро беше двигател на иновативноста и креативноста што подоцна ќе му ја пренесе на својот син, Микеле Ферер.Пјетро бил познат по љубовта кон експериментирањето, а неговите пријатели го нарекувале „научник“ . Секогаш се трудеше да најде нови вкусови и текстури за да ги изненади и воодушеви клиентите во Алба.Семејството Фереро беше првиот италијански производител по Втората светска војна што отвори производствени капацитети и канцеларии во странство во овој сектор, претворајќи ја компанијата во вистински меѓународен играч.Нивната меѓународна експанзија започна сериозно во 1956 година, кога беше отворена голема фабрика во Германија . Не долго потоа, втората меѓународна локација на компанијата Фереро беше отворена во Франција, и оттогаш нејзиниот раст е сè побрз. Фереро сега има присуство во Европа, Северна и Јужна Америка, Африка, Австралија и Југоисточна Азија. Сè уште семејна компанија, сега во својата трета генерација, Фереро продолжува да расте, најмногу потпомогната од нејзиното наследство, експертиза и светски познатите деликатеси.Како е создадена познатата Нутела?Чоколадото беше многу скапо по војната и никој не можеше да си го дозволи, барем не во Италија. Семејството Фереро имало своја чоколадна формула, која претежно вклучувала лешници, бидејќи Алба била полна со нив. Визијата на семејството беше: „Како да направиме нов рецепт со помалку какао и висока хранлива вредност на лешниците“. Рецептот се нарекува многу едноставно – “супер крем”.Потоа, 20 години подоцна, се појави идејата малку да се подобри овој рецепт, бидејќи се случи технолошки развој. Така Мишел Фереро ги интегрираше новитетите со веќе постоечки рецепт и создаде чудо. Нутела е создадена во 1964 година, истата година кога се роди неговиот син, кој често сака да се пошегува дека има братче во семејството, што е токму Нутела.Семејната империја, со која Мишел Фереро управуваше со децении, а со која сега управува неговиот син Џовани , порасна толку многу што магазинот Форбс ја процени на 43 милијарди долари. Тоа го стави Џовани Ферер на 26-то место на листата на Форбс за најбогати луѓе во светот.Компанијата на семејството Фереро е многу таинствена, а причината, наводно, е претпазливост поради шпионажата на конкурентите . Никогаш нема одржано прес-конференција, а на медиумите ретко им е дозволено да ги посетат погоните. Производите се направени со машини дизајнирани од внатрешното инженерско одделение, а во фабриката главно работат локални жители на Алба, па сè се чува „во семејството“.Рецепт за Нутела – голема опсесијаПјетро Фереро бил целосно опседнат да ја најде вистинската формула за Нутела. Ја будеше сопругата среде ноќ и ѝ подаваше лажица намаз. “Како има вкус? Што мислите?”, ќе праша тој. До 1950 година, тој имаше флота од 200 комбиња кои доставуваа крем низ цела Италија, а само неколку години подоцна тој број беше 1.000.Мишел потоа додал шеќер во 1957 година и го преименувал производот Нутела, кој почнал да го продава во тегли.Мишел беше многу таинствен и никогаш не даваше интервјуа. Неговото мото беше: „Само во два наврати весникот треба да го спомне твоето име – кога ќе се родиш и кога ќе умреш“.

Пронајдете не на следниве мрежи: