Како најдобро да го искористите авокадото – идеи за солени и слатки јадења

Иако сакаме авокадо, обично не ни треба цело авокадо за појадок, туку само половина. Ова често не е практично бидејќи остатокот од авокадото брзо оксидира, добивајќи несакана кафена боја…
За да не се повтори ова и да избегнете трошење на оваа скапоцена храна, во продолжение дознајте како можете да го продолжите рокот на траење на авокадото и да ги искористите за да подготвите вкусни солени и слатки јадења.
Како да спречите оксидација на авокадото?
Пред сè, треба да се забележи дека кислородот е најголемиот непријател на исеченото авокадо. Како и кај јаболката и компирот, ножот ги оштетува растителните клетки.
Ензимите кои се додадени се „заробени“ во клетките и почнуваат да реагираат со кислород, па авокадото ја менува бојата.
Препорачуваме половината да ја зачувате со семката за подоцна и да не ја лупите кожата, за што помалку авокадо да биде изложено на кислород. Покријте го со исцеден лимон, завиткајте го во најлонска фолија и ставете го во фрижидер.
Ниската температура ќе го забави и создавањето на кафени дамки, но не долго. Со оваа постапка можете да си купите ден-два, колку да размислите кој нов рецепт сакате да го пробате.
Што да направите со остатокот од авокадото?
Изборот на рецептот првенствено зависи од тоа дали сте повеќе љубител на солени или слатки јадења.
Доколку спаѓате во првата категорија, ви препорачуваме да ја искористите преостанатата половина за да го подготвите виралниот топол сендвич со туна и авокадо. Готов е за кратко време, а ќе послужи како појадок, богата ужина или брз ручек.
Љубителите на палачинки ќе бидат воодушевени од солената верзија со авокадо, која може да се комбинира со пржено јајце, сувомеснати производи и павлака.
Оние кои претпочитаат тортиљи може да го завиткаат остатокот од авокадо во вкусен оброк со пилешко и спанаќ.
Во случај да сакате слатки, ви предлагаме да се почестите со топчиња од авокадо. Освен што се подготвуваат за навистина брзо послужување, добрата вест е што можат да останат во фрижидер со денови, а погодни се и за замрзнување.
Алтернатива е одличен крем од авокадо, млеко и мед, кој е готов за послужување буквално за три минути.
Во секој случај, ако ви останало пола авокадо, со овие совети, дефинитивно нема да отиде залудно. Ако ништо друго, секогаш можете да направите добар стар гуакамоле.

Пронајдете не на следниве мрежи: