Како проја и уште помеко: Латиноамериканско печиво готово за миг

Доколку сте љубители на проја, ова неодоливо печиво со потекло од Латинска Америка ќе ви стане омилен појадок!

Алмохабана е вид пченкарен леб кој се прави со многу сирење, обично куахада, сирење од овчо млеко, но може да користите било какво.

Рецептите варираат од земја до земја, а во Колумбија најчесто се подготвува со претходно зготвено пченкарно брашно, додека во Порторико и Шпанија веројатно ќе ви се сервира слатка варијанта на алмохабана.
Колку е популарно ова пченкарно печиво покажува и фактот што секој октомври во порториканскиот град Ларес се одржува фестивалот Алмохабан.

Состојки:

  • 1 ¼ шолја претходно варено пченкарно брашно;
  • 3 чаши урда;
  • 1 чаша рендана моцарела;
  • 2 лажици путер;
  • 1 лажичка прашок за печиво;
  • ¼ лажичка сол;
  • 4 супени лажици полномасно млеко;
  • 2 јајца.

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Пченкарното брашно и кашкавалот измешајте ги, ставете ги во блендер додека убаво не се соединат.
Потоа додадете ги јајцата, путерот, прашокот за печиво, млекото и солта и сè убаво измешајте додека не добиете хомогена смеса. Поделете на осум парчиња со еднаква големина и обликувајте топчиња. Се редат во плех кој е претходно подмачкан или обложен со хартија за печење.
Печете околу половина час. Послужете ги топли со јогурт или кисело млеко.
На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.