Ренот е познат како природен антибиотик, сличен на лукот и ѓумбирот по своите својства. Ова се должи на содржината на синегрин, масло со силни антибактериски својства што му го дава на рен познатиот сладок вкус.
Друго од неговите чудесни својства е тоа што е аналгетик: рен прави чуда при болки во мускулите, па затоа во народната медицина од него често се прават тинктури.
Ренот има и деконгестивни својства, поради што се користи за време на настинки – може да помогне да се отстрани слузта и да се исчистат дишните патишта. Конечно, зеленчукот има моќни диуретични својства, па може да помогне при оток.
Па, во готвењето, овој корен се користи како засилувач на вкус и сос за грицки – само изрендан и измешан со домати, лук, црвен пипер или се користи во чиста форма.