Кои се најголемите грешки што ги правите во кујната?

Ако не ги чувате правилно, намирниците и другите прехранбени производи ќе се расипат и нема да имаат добар вкус по некое време. Прочитајте ги овие совети што ќе ви помогнат да им го продолжите рокот на траење на многу намирници.
Кои се најголемите грешки што ги правите во кујната?
Кафеав шеќер
За да спречите згрутчување на шеќерот, ставете парче лимон, лимета или портокал во теглата. На шеќерот му е потребна влага и не смее да биде изложен на воздух ако сакате да остане мек.
Мајонез
За да трае подолго, чувајте го во вратата на фрижидерот. Внатрешноста на фрижидерот може да предизвика насобирање на маслото на врвот на теглата. Тоа не е штетно за јадење, но мајонезот нема да биде вкусен.
Јаворов сируп
Откако ќе го отворите, може да трае подолго – најмалку една година, но во фрижидер. Јаворовиот сируп никогаш нема да замрзне.
Црвени зачини
Ставањето во фрижидер ќе ги задржи свежи подолго време и ќе спречи избледување на бојата. Зачините треба да ги чувате настрана од топлина и од сончева светлина.
Мед
Немојте да го чувате медот во фрижидер. Тој има неограничен рок на траење и никогаш нема да се кристализира ако го чувате на собна температура.

Сирење
Дозволете му на сирењето да дише и завиткајте го во материјал како што е мрсната хартија за печење. На сирењето му е потребен кислород за да остане свежо.


Леб
Многу луѓе мислат дека лебот треба да се чува во фрижидер за да не се замириса, но тоа не е точно. Чувајте го лебот на собна температура.
Јаболка
На јаболката им се потребни ниска температура и влажност за да останат свежи подолго време, па затоа поставете влажна кујнска хартија над нив во фрижидерот. Исто така, не заборавајте дека јаболката испуштаат етилен, што може да го забрза созревањето на другите производи и поради тоа секогаш чувајте ги во посебни садови.
Цитрусни овошја
Портокалите, лиметите, лимоните и грејпфрутот треба да се чуваат во фрижидер во мрежести вреќички.


Домати
Доматите е најдобро да ги чувате на температура од 12,8 °C. Незрелите домати може да ги оставите на собна температура сè додека не станат црвени и сочни. Откако ќе созреат, не изложувајте ги на директна сончева светлина или на ниска температура.
Банани
Бананите созреваат многу брзо и речиси не постои начин како да се спречи тоа. Но, можете да го забавите процесот така што ќе ги раздвоите и ќе ги завиткате дршките со пластична фолија.
Растенија
Зелените растенија како што е коријандерот треба да се чуваат исто како цвеќињата. Отстранете го коренот и ставете ги во тегла со вода.
Печурки
Секогаш отстранувајте ги печурките од амбалажата и ставајте ги во хартиени кеси пред да ги ставите во фрижидерот. Хартијата ја апсорбира влагата и помага да останат свежи подолго време.
Краставици
Повеќето луѓе ги ставаат во фрижидер, но најдобро е да ги чувате на собна температура за да останат свежи подолго време.
Компири


Ставете ги во хартиени кеси или во картонски кутии и потоа ставете го во ладен и темен агол. На компирите им е потребна малку повисока температура и никогаш не треба да ги ставате во фрижидер.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови може да се распаднат ако ги чувате на собна температура повеќе од три месеци. Ако не планирате да ги консумирате во овој временски период, чувајте ги во фрижидер.


Млеко
За млекото да трае подолго, чувајте го во најладните делови на фрижидерот – назад или на дното, но не во замрзнувачот. Избегнувајте чување на млекото во вратата на фрижидерот бидејќи температурата во тој дел се менува, а тоа влијае на рокот на траење на млекото.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.