Дали смееме да пиеме вино кое е отворено веќе некое време и колку долго може да стои без тапа?
Понекогаш планираме да се напиеме вино, а ни останува пола флаша. Што се случува со остатокот? Дали ќе биде сигурно доколку веќе е отворено и колку ќе се задржи неговиот квалитет?
Изјавата дека „колку е постаро виното, толку е подобро“ – е мит. Често, најдобриот рок на трање на флаша вино е две години за бело и четири до пет години за црвеното.
Кога ќе го отвориме шишето, виното започнува да прима воздух или тој влегува во шишето, а неговиот вкус и ароматични својства постепено исчезнуваат. Инаку, тоа не се случува веднаш. На пример, половина час е дури корисно. Откако ќе ја отворите флашата вино, тоа започнува „комуникација“ со воздухот, кој ги открива сите негови квалитети.
Но, после неколку часа, отвореното вино ќе почне да го губи својот квалитет. Дури и ако е во фрижидер, пенливото вино може да се користи само еден ден после отворањето, сувото бело вино до два дена, а црвеното до пет дена. Постојат посебни видови црвено вино, кои можат да бидат отворени до две седмици, а да не ги загубат својствата.
За да го спасите виното, доволно е само да го затворите. Најдобро е да користите специјални вакумски затворачи. Исто така, избегнувајте да го чувате виното на сончева светлина.