Колку е лошо да го прескокнете појадокот ако не се чувствувате гладни наутро?

Иако повеќето експерти се согласуваат дека е во ред да се прескокнува појадокот одвреме-навреме, генерално е корисно да се јаде нешто во рок од еден или два часа по будењето.Неколку нутриционисти објаснија за Fox News какви последици може да има ова врз телото, вклучувајќи ја и Шели Болс, која рече: „Редовното прескокнување на појадокот може да доведе до несакани несакани ефекти“.„Ова може да доведе до прејадување во следните оброци во текот на денот. Можеби мислите дека внесувате помалку калории, но всушност можеби се прејадувате на ручек или вечера“, продолжи таа.Ако никогаш не појадувате, тоа може да влијае и на нивото на енергија, предупреди таа, бидејќи телото не ги добива јаглехидратите и хранливите материи што му се потребни за оптимална работа. Може да има и долгорочен ефект на забавување на метаболизмот.„Појадокот е наменет да го прекине постот преку ноќ и може да ви помогне да го забрзате метаболизмот. Така, со текот на времето, пропуштањето на појадок може да го забави вашиот метаболизам, бидејќи вашето тело станува поефикасно со помалку калории“, додаде таа.Јадењето појадок е поврзано со бројни придобивки, вклучувајќи подобро управување со тежината, подобра когнитивна функција, зголемен метаболизам, подобрена енергија и намален глад, вели Ванеса Кинг, регистрирана диететичарка во САД.„Појадокот ви дава енергија за да го започнете денот. Прекинувањето на постот преку ноќ со урамнотежен појадок има значително влијание врз благосостојбата и целокупното здравје. Ова е важно за сите. А за децата и тинејџерите, појадокот е поврзан со подобро однесување и академски успех“, објаснува тој.Ако не сте гладни час или два по будењето, Кинг предлага да ја разгледате вашата исхрана.„Дали јадете грицки навечер, а наутро сте сити? Обидете се со полесни грицки и оставете повеќе време помеѓу последниот оброк и спиењето“, советува таа.За луѓето кои следат наизменичен пост или временски ограничен план за исхрана, елиминацијата на појадокот е вообичаен начин за одржување на пократки интервали во исхраната и подолг пост, вели д-р Џени Стенфорд, лекар за дебелина од Пенсилванија.„Една главна одредница овде е како некој се чувствува подоцна во текот на денот“, рече таа.Сепак, таа нагласи дека доколку појадокот не влијае на калориите и другите макронутриенти кои се внесуваат во текот на денот, може да претставува можност за намалување на вкупниот внес на калории.

Пронајдете не на следниве мрежи: