На полнети тестенини, сигурни сме, многумина од нас можеа да живеат со денови, и за среќа, денес можеме да најдеме инспирација во сите светски кујни.
Овој пат одиме на јапонски и еден од нашите омилени специјалитети – гиоза. Азиските перници полнети со вашите омилени мешавини од месо или зеленчук може да изгледаат премногу комплицирани за да се подготват дома на почетокот, но секој што барем еднаш ќе ги превртел, испарил и испржел во својата кујна, ќе каже дека целиот процес не е покомплициран отколку, за пример, тркалање сарма. Станува збор за меки закуски од специјално обликувано тенко тесто каде што е особено важно да се обрне внимание на односот месо, зеленчук, зачини и самата обвивка, а кога ќе бидат готови, се сервираат со едноставни сосови базирани на соја или, на многумина омилениот, сладок и зачинет сос.
За да го подготвите тестото, потребни ви се само три состојки, брашно, топла вода и сол, а полнењето можете целосно да го прилагодите на вашиот сопствен вкус. Дури и ако не сте премногу љубител на азиски вкусови, тестото од гиоза страда од скоро секоја значајна комбинација што ќе ви падне на ум. Иако во оригиналниот рецепт доаѓа со мелено месо, денес ќе ви претставиме одлична вегетаријанска верзија на ова јадење во која месото воопшто нема да ви недостасува.