Француска асоцијација објави студија за присуството на траги од нитрати во овошјето и зеленчукот. Според невладина организација коренот на целер е најзагадениот зеленчук. Во 84% од тестираните примероци, пронајдени се траги од хемија.
Следат свежиот зеленчук (74,5%) и цикоријата (73%). Пестицидите се поретки во аспарагусот (3%) и пченката (1.9%).
Грозјето со 89% загадување е во првите редови на листата на опасни овошја. Веднаш зад него меѓу првит позиции ги заземаат мандарините со 88,4% и црешите 87,7%.
Исто така, високи нивоа на нитрати во примероците се забележани кај јагодите, грејпфрутот и нектарините. Најмалку хемикалии се наоѓаат кај сливите, кивито и авокадото.
Процентот на пестициди во примероците од цреша е многу поголем од максимално дозволените стандарди во Европа. Егзотичните манго и папаја исто така се погодени. Невладината организација ја повика владата веднаш да ја намали употребата на пестициди во земјоделството.