Благотворното делување на витамините и минералите паѓаат во втор план, бидејки можните негативни ефекти од пестицидите се посилни од тоа.
Според податоците на непрофитната американска организација EWG, и покрај миењето, повеќе од 65 проценти на овошјето и зеленчукот остануваат штетните хемикалии кои предизвикуваат различни нарушувања и болести. Пестицидите кај луѓето го зголемуваат ризикот од неплодност, дијабетес, хормонален дисбаланс и рак.
Според студијата на EWG за 2023 година, на врвот на листата на зеленчуци со најмногу пестициди е пронајдено во кељот, кој спаѓа во најздравата храна.
Добивајте вести на Viber
Компири, целер, домати, круши, цреши, праски, грозје, јаболка, кељ, спанаќ, јагоди – често се најзагадени со пестициди.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.