Болоњезе сос е класика на италијанската кујна, која има своја официјална верзија. Конталдо го збогатил со една состојка и постигнал совршен вкус.
Болоњезе сосот потекнува од италијанскиот регион Емилија Ромања и е познат низ целиот свет. Меѓутоа, овој сос често се прави погрешно, со премногу домати или се служи со шпагети.
Сосот болоњезе, имено, најдобро го впиваат таљателите, а може да се користи и при подготовка на лазањи.
Познатиот готвач Џенаро Конталдо го прави овој сос од концентрат од домати, со додаток на црвено вино и нагласува дека се готви долго време на тивок оган.
Состојки:
маслиново масло 50 мл
путер 25 гр
кромид 1
целер 1 стебленце
морков 1
панцета 150 гр
мелено говедско месо 200 гр
мелено свинско месо 200 гр
црвено вино 200 мл
концентрат од домати 2 лажички
пилешка супа 200 мл
таљатели 400 гр
Подготовка:
Во тава загрејте ги маслиновото масло и путерот, додадете ги кромидот, целерот, морковот и панцетата и динстајте ги на тивок оган околу 10 минути додека да омекне кромидот.
Додадете го месото и добро пропржете го.
Зголемете ја температурата, додадете го виното и оставете да испари.
Доматното пире разредете го со 100 мл бистра пилешка супа, па измешајте го во месото.
Намалете ја топлината, покријте го тенџерето со капак и гответе го болоњез сосот на тивок оган најмалку 2 часа, мешајќи од време на време и додавајќи ја преостанатата пилешка супа за да не се исуши сосот.
Тргнете го сосот од оган и послужете го болоњезето со свежо сварените таљатели.